Sabtu, 22 September 2018

Masak Sempolet sipot sedot di Hamasah

Bismillah

Assalamualaikum warhohmatullah wabarokatuh

hay hay!!!


Cerita hari ini bermula dari tak sengaja tesebut kalau di pasar selasa, dekat daerah tempat tinggal Comel ada jual sipot sedot. Orang melayu pasti tauuuu... memang the best lah rase sipot tu.. kalau di gulai pakai pucuk ubi memang mantap terase.. itu lah di kecei kan tiap hari pas dah balek ke Kampong memenuhi janji liburan selama 3 bulan yang panjang.

Dah dari dulu, teringin sangat makan sipot tu, bayangkan lah selame kat Kampong tak dedapat. Eh!!! di Kota pulak dapatnye, pas hari rabu tanggal 19 September kemarin ketemu sipot di sana.. usut punya usut memang ade rencana nak beli demi memenuhi keinginan hati...

Lepas cerite tu lah, kawan Comel bername Marni ni berinisiatif untuk membuat sempolet. Oi!!!! Oi!!!! itu kesukaan ku!!! memang selalu buat dekat kampung. Berapa kali pulak merase dan buat sendiri, memang termasuk makanan kesukaan. Tapi baru pulak Comel tahu kalau sipot boleh buat jadi sempolet pengganti udang atau biles yang biase nye menjadi 'syarat' masak makanan khas melayu ni.

Nampak menggiurkan, Comel je dah makan pakai tambah-tambah pun tetap nak nambah lagi padahal dah habessss. Hiks Hiks

Masak die senang betol, macam masak sempolet biase atau masak asam pedas tinggal tambahkan sayur paku atau pakis, tambah sayur keladi, pas tu tambahkan lah sipot sedot.. dah kire-kire sedap lepas masukkan garam dll, tambahkan lah tepung sagu sebagai bahan dasar sempolet. Alamak!!!!! orang yang selain melayu pun boleh jadi suke! you kalau tak makan dan tak suke hanya karena tengok bentuk je, memang rugi! rugi sangat-sangat.

biar lebih jelas ee:

*Bumbu halus : 
  1. Cabe merah
  2. Kunyit sedikit
  3. Bawang putih dan bawang merah
  4. Merica bubuk
  5. Penyedap rasa ayam
* Bahan:
  1. Tepung sagu
  2. Sayur keladi
  3. Sayur paku/ pakis
  4. Daun kunyit
  5. Serai
*Cara masak:
  1. Bersihkan sipot sedot dan potong bagian ujungnya
  2. Lalu, rebus sayur keladi sampai kira-kira mau empuk kemudian sisihkan
  3. Siapkan kuali, masukkan air dan bumbu halus, tunggu hingga melegak/ mendidih
  4. Masukkan daun serai dan daun kunyit
  5. Kemudian masukkan sayur keladi, pakis kemudian sipot. Tunggu hingga di rasa cukup matang, dan tambahkan garam, merica bubuk dan penyedap sesuai selera
  6. Masukkan tepung sagu (sudah larut dalam air) secara perlahan-lahan kedalam kuali sembari di aduk-aduk.
  7. Pemberian tepung sagu sesuai selera karena terserah kalian mau dia sedikit encer atau bahkan mau sedikit kental juga boleh.. Selamat mencoba!! kalau tak paham tengok Yutup hehehehehe

"MAKAN DULU BARU KOMEN"




Dekat pinggan ni nampak jelas mantap diee... walaupun beli sipot siket tapi terase terobati hati ini.. akhirnyaa!!! besok-besok awak masak kepurun pulak lagi ee?? tunggu jeee

*Nak makan sipot lagiiiiiii*

Sekian.. dah lame pulak tak nulis blog, salam rindudududududuuuuu~
Assalamualaikum!

2 komentar: